28 Temmuz 2012 Cumartesi

DİYET SADE PİRİNÇ PİLAVI (2 KİŞİLİK)



MALZEMELER:

avcumuzun yarısı kadar arpa şehriyesi
1 bardaktan 2 parmak az pirinç
1,5 subardağı karnamış su
1 tatlıkaşığı sıvıyağ
1 çaykaşığı tuz

YAPILIŞI:

1,5 subardağı su kaynamaya bırakılırken,  tatlıkaşığı sıvıyağ teflon bir tencereye konur. İçine fazla beklemeden avcumuzun yarısı kadar arpa şehriyesi konur. Ocaktaki arpaşehriye karıştırılırken, 1 bardaktan2parmakaz pirincimiz, bir kaba konup üzerini kaplayacak şekilde su konur ve 3 kez pirinçler yıkanıp son olarak bir su daha konup pirinç bekletilir. Arpaşehriyeler pembeleşince pirinç süzülüp tencereye eklenir ve pirinç de 1 dk kavrulur. 1,5 subardağı su ve 1 çaykaşığı tuz  üzerine dökülür. Tahtakaşıkla karıştırılıp kapağı kapatılarak pilavımız pişmeye bırakılır.

SUNUM VE SÜSLEME:

Ben hazırladığım yemeği yanında servisi tercih ettiğimden süsleme tekniklerini kullanmadım.(Sadece ıslattıgım çorba kesesine pilavı koydum ve üzerini karabiberle süsledim) Cok daha şık sunumlar olabilir.Bunları diğer yemeklerimi paylaşırken tabak kenarlarında ara ara göreceksiniz. Çoğumuz bu süsleme tekniklerini bilmekle beraber acil misafir durumunda unutabiliyoruz. Size yardım edebilmesi adına yapılabilecekleri aklıma geldiği kadarıyla şöyle sıralayabilirim;
1) Tavuk veya eti ıslattıgınız kasenin en altına yerleştirip, üzerine pilavı koyarak, tabağı ters çevirerek servis edebilirsiniz.( Ki bu yemek şirketlerinin de çok kullandığı yöntem olup fazla bilindiktir. )
2) Üzeri ve altı açık kalıbı servis tabağına koyarak bir sıra pilav bir sıra et koymak kaydıyla bunu tekrarlayarak kalıbı doldurmak suretiyle servis edebilirsiniz.
3) Pilavı en minik ortası delik kek kalıbına koyup, orta boşluğuna hazırladığımız sebzeli eti koymak suretiyle servis edebilirsiniz.
4) Pilavı tabağa bir tahta kaşık yardımıyla ince uzun şekilli koyup, yanına garnitür koymak suretiyle servis
5) Pilavın hem ortasına hem dış kenarlarına garnitürü koynak suretiyle servis edebilirsiniz.
6) Arpaşehriyesiz sade pilavsa üzerini haşlanmış havuç, domates ve nane ile çeşitli şekiller vererek süsleyebilirsiniz. mesela minik oğlunuz için üzerine saydığım malzemelerle araba figürü çizmeye ne dersiniz? :)
7) Pilavınızı kuş üzümlü vs iç pilavı şeklinde tatlı hazırladıysanız üzerini kivi, neftali gibi çeşitli meyvelerle de süsleyebilirsiniz.
8) Yanına lezzet harikası karnıyarık vs etli patlıca yemekleriyle servis edebilirsiniz ki diyette olmasam bol bol onları yapıp paylaşırdım. Bence içinde pilav olan en lezzetli ve şık tabaklar bununla elde ediliyor.
9) ortasını boşluk bırakarak düzgünce tabağa yerleştirip, orta kısma et, dış kısma ise, safranın kardeşi zerdeçalla hazırrlanan patates püresini ekleyebilirsiniz. ( Bu püre mükemmel bir tattır. Yapıp sizlerle paylaşacağım.)

Bunun gibi liste uzar ancak aklıma gelenleri sizle paylaştım. Yapanlara şimdiden afiyet olsun..:)

Hiç yorum yok: