26 Temmuz 2012 Perşembe

FIRINDA DİYET ÇİPURA ( 2 KİŞİLİK )





MALZEMELER:

2 adet çipura 
2+1 ( 3 ) diş sarımsak ( 2 diş sarımsak içine, 1 diş sarımsak suyuna)
2 tatlı kaşığı zeytinyağı 
1+1 ( 2 ) tatlı kaşığı karabiber ( 1 tatlı kaşığı içine, 1 tatlı kaşığı suyuna )
1+1 ( 2 ) tatlı kaşığı pulbiber ( 1 tatlı kaşığı içine, 1 tatlı kaşığı suyuna )
1+1/2  ( 1,5 ) tatlı kaşığı tuz ( 1 tatlı kaşığı içine, 1 tatlı kaşığı suyuna ) 
2 adet domates 
1/2 + 1/2 (1 ) adet soğan ( 1/2 adet soğan içine, 1/2 adet soğan suyuna )
1 adet limon ( 2 dilimi süslemeye, kalanı balığı yaparken kullanmaya ) 
1+2 adet havuç ( 1 adet havuç içine, 2 adet havuç süslemeye )
1 çaybardağı su
1+1 tatlı kaşığı kekik (1 tatlıkaşığı balığı fırına vermeden üzerine ,1 tatlıkaşığı domatesi süslemeye)
Yarım göbek salata ( Tabak süslemeye )
NOT1= 1/2 tatlı kaşığı 1 çay kaşığına denktir. ( Tuz için ve herşey için ) 
NOT2= Limonun kabuğu soyulmayacak.

YAPILIŞI: 

1 tatlı kaşığı zeytinyağı yuvarlak veya oval bir borcama sürülür. 1 adet havuç jülyen kesilir, 2 diş sarımsak da ince ince kesilir. Yarım soğan da dilimlenir. Limon dilimlenir.( Limonun bir kısmı çipuranın içine konulacak, bir kısmı da çipuranın üzerine gelişigüzel konulacak.. 2 dilim limonu süslemeye ayırmayı unutmayalım ) YarıÇipuraların hem içi hem dışı 1 tatlı kaşığı tuzla tuzlanır. Sonra da 1'er tatlı kaşığı karabiberle pulbiber iki çipuraya da paylaştırılır. Ardından çipuraların içi hazırladığımız havuç, soğan,limon ve sarımsakla doldurulup,çipuralar borcama yerleştirilir. Malzemeden artan olursa da çipuraların etrafına borcama konur. 1 çaybardağı su borama dökülür. Bu suya borcamdayken ince ince doğranmış sarımsak, 1/2 adet dilimlenmiş soğan, 1 tatlıkaşığı karabiberle pulbiber, 1 çay kaşığı tuz konulur.Çipuraların üzerine 1 tatlı kaşığı kekik serpiştirilir. 2 tatlı kaşığı zeytinyağı 1'er kaşık 1'er kaşık olmak üzere 2 çipuranın üzerine dökülür. Çipuranın üzerine limon koymayı ve kekik serpiştirmeyi unuttunuz mu diye kontrol ediniz. Çünkü bence lezzet sırrı onlar :) Sonra çipularar 200 derece sıcaklıkta fırında 50 dkda pişirilir. Fırından çıktıktan sonraki aşama çipuranın süslenmesidir ki devam ediyorum.

SÜSLEMESİ VE SERVİS : 

Yarım göbek salata güzelce yıkanıp kesilmeden sadece yaprakları birbirinden ayrılır ve resimde görüldüğü gibi servis tabağına yerleştirilir. Porsiyon başına 1'er adet düşücek şekilde 2 adet domates de önce ikiye bölünüp sonra dilimlenerek resimde görüldüğü şekilde tabağa yerleştirilir. Jülyen kesilmiş porsiyon başına 1'er adet düşücek şekilde havuçlar da resimdeki gibi servis tabağına yerleştirilir. Domatesin üzerine kekiği serpmeyi unutmayın. Hem cok lezzet veriyor hem de bence çok şık duruyor.Son olarak ayırdığımız 2 dilim limonu da yarısına kadar tek ucundan kesip üzerine katlayarak yerleştirdik mi tabağımız servise hazırdır. Diyet menü beslenenlere mükemmel bir lezzet, diyet olmayanla hiç farkı yok emin olabilirsiniz. Afiyet olsun... 

Hiç yorum yok: