29 Temmuz 2012 Pazar

MİSAFİRLİK, LİGHLAŞTIRILMIŞ GÜLLAÇ ( ÇOK KİŞİLİK)



MALZEMELER:

1 paket güllaç
2,5 paket 1'er lütrelik light süt
3 subabardağı şeker
1 paket vanilya
2 adet kivi
1 adet neftali
16 adet kiraz
200 gr çekilmiş fındık

YAPILIŞI:

  • Öncelikle iş, satın aldığınız güllaç yapraklarının tam genişliğince tepsi bulmaktır. Bu tepside dikkat edilmesi gerekn tepsinin aynı zamanda derin olmasıdır. Zira derin olmazsa süt ve güllaç karışımı tepsiden taşım durumuna gelebilmektedir.( Bu durum ilk güllaç deneyimlerimde tecrübe edilmiştir.)
  • Ocakta olabildiğince derin ve büyük bir tencereye süt, şeker, vanilya alınır. Kısık ateşte parmağınızı süte değdirdiğinizde parmağınız dayanacak kadar az sıcaklığa kadar ısıtılır.Karışımımız hazırdır. ( Sakın kaynatmayın, yanlışlıkla kaynattıysanız ılınmasını bekleyin. Çünkü güllacın tek püf noktası sıcak ya da kaynak karışım yerine ılık karışım kullanılmasıdır)  
  • Sonra güllaç yapraklarından ilki konulup 2 kepçe sütle ilk yaprak güzelce ıslatılır. İlk yaprağın sütü emmesi için yarım dk beklenir. Ardından güllacın ikinci yaprağı konulur, üzerine yeniden 2 kepçe karışım dökülür. Bu şekilde güllaç apraklarının yarısı bitene kadar devam edilir.
  • Güllacın yapraklarının yarısı tepsiye konulunca, üzerine eşit miktarda dağılacak şekilde çekilmiş fındıklarınızı koyun. ( Fındıkları rondonuzda çekebilirsiniz. )
  • Sonra üzerine yeniden güllaç yaprağı yeniden 2 kepçe süt yeniden yarımşar dk beklemeyle güllaç yapraklarınızı büyükçe tepsinize yerleştirin. 
  • Güllacımız hazır... Fırınlama yok birşey yok, bu kadar basit. Bundan sonra yapılması gereken son şey; süslemek, yarım saat dışarıda bekletmek ve buzdolabında dinlenmeye bırakmak... ( 2 saat buzdolabında kalması kafidir)
SUNUM VE SÜSLEME:

Kivilerin kabukları soyulduktan sonra 4'e bölünüp dilimlenmek suretiyle hazırlanan kiviler tepsiye dilediğiniz şekilde yerleştirilir. Kabukları soyullup 4'e bölündükten sonra dilimlenen neftali de tepsiye yerleştirilir. Kirazlar ise dalları çıkartılıp, çekirdekleri çıkartılmamak suretiyle yuvarlak haliyle (ancak dileyen çekirdeklerini çıkarabilir) tepsiye yerleştirilir. Tabağa serviste yanına bir top vanilyalı dondurma ( bunun üzerine de yeşil çamfıstığı tozu) gerçekten çok şık oluyor. Deneyenlere şimdiden afiyet olsun...

Hiç yorum yok: