27 Temmuz 2012 Cuma

TABAKTA DİYET GÜLLAÇ (KAÇ TABAK YAPARSANIZ O KADAR KİŞİLİK)





MALZEMELER: ( 1 tabak için )

1 yaprak güllaç  ( 1 paket aldığınız güllaç içindeki yapraklardan her biri bir yapraktır)
1/4 litre yağsız süt ( 1,25 su bardağı boyutunda) ( yarım yağlı ya da tam yağlı da olabilir, ancak yağsız süt diyete daha uygun olduğundan ben onu kullanıyorum )
1 avuç çekilmiş fındık
1 adet kesme şeker
1 adet vanilya ( 2 kişilik veya 5 kişilik tabakları tek sütle hazırlayacaksanız da 1 paket vanilya yeterli) 
Dilediğiniz bir meyve

NOT1= Burada kullanılması gereken tabak, yemek yediğimiz sıradan çukur yemek tabağıdır. Ben burada ayrı zamanlarda yaptığım iki güllacı koydum. İlkinin üzerindeki ortadan ikiye bölünmüs 6 adet kayısıdır, ikincinin ise  1/2 adet kivi ve 1 adet neftalidir. Yani evinizde hangi meyve varsa tatlı olması koşuluyla kullanabilirsiniz. Hele benim gibi meyve yemeyi sevmeyip tatlıcılardansanız, tatlı ihtiyacınızı tamamen gideren bu tatlı size kesinlikle önerimdir. Bunun sayesinde bolca meyve de yiyebiliyor olmanız size kalan büyük kardır. :)

NOT2= 1 litre 5 su bardağına denk gelmektedir. Bardak hesaplarını karıştıranlar için bu bir ipucu olsun.


YAPILIŞI:

1/4 litre sütü bir tencereye dökün. ( Ben en ufak tencereyi kullanıyorum ancak dilediğiniz büyüklükte kullanabilirsiniz bu önemli değil) Tencerenin içine 1 adet kesme şekerle 1 paket vanilyayı dökün.Parmağınız dayanacak şekilde sütü ısıtın. ( Kaynatın demiyorum kaynamışsa şayet yanlışlıkla soğumasını bekleyin. Isıtla süresi yaklaşık 1 dk kadardır ki kafidir)1 adet güllactan olabildiğince büyük parcalar kopararak (tek parça olması önemli değil, ister 2 parca olsun ister 6; tabak tabanını kaplasın yeterli) tabağın tabanını kaplamasını sağlayın. Tabaktaki güllaç yaprağını ıslatacak kadar süt dökün ve ikinci kat güllaç yaprağını koparıp tabağa yerleştirin. Ve bu yaprakları da ıslatacak kadar süt dökün. Sonra çekilmiş fındığı tabaktaki güllaca eşitçe serpiştirin. Ve üzerine tabağı tekrar kaplayacak şekilde güllaç yaprakları koyup sütle bunu ıslatın. Ve son kat güllaç yapraklarını tabağı kaplayacak şekilde koyun ve sütle ıslatın. Süt artmışsa korkmayın üstüne eşitçe dökün. Tabandan yukarı güllaç onu çekecektir. Güllacımız hazır.

SERVİSİ VE SÜSLEMESİ:

6 adet kayısıyı kabuklarını soymadan sadece 2'ye bölerek resimdeki gibi üzerine koyabilirsiniz. Ya da 1/2 adet kivi ve 1 adet neftalinin kabuklarını soyup onları dilimlemek kaydıyla ikinci resmimdeki gibi onları servis edebilirsiniz. Servis süresi olarak önerim 1 saat bekledikten sonradır. Böylece güllaç sütü daha iyi içine çekmekte ve çok daha lezzetli olmakta... Ama 5 dk sonra da yenilebiliyor, sıkıntı olmuyor.Sütün bolca kısmını kaşıkla yemek zorunda kalıyorsunuz o kadar:) 5 dk kadar dışarıda bekledikten hemen sonra buzdolabıbda saklamayı da unutmayınız. Zira şu sıcak yaz gününde tarifimden dolayı zehirlenmenizi istemem. Yapanlara şimdiden afiyet olsun...





Hiç yorum yok: