27 Ağustos 2012 Pazartesi

CEVİZLİ ÖRGÜ LOKUM ( BURSA LOKUMU) (ÇOK KİŞİLİK)



MALZEMELER:

1 subardağı süt
250 gr ceviziçi
20 gr yaş maya
1+1 çorbakaşığı şeker(1 çorbakaşığı hamura, 1 çorbakaşığı cevize)-1 çaykaşığı tarçın-1,5 tatlıkaşığı tuz
1 kg un
aldığı kadar su
sıvıyağ
susam

YAPILIŞI:


  • Derin bir kaba un, maya, şeker,tuz,süt konur. Hamur kulakmemesi kıvam yakalayana kadar su eklenerek yoğurulur.
  • Hamur mayalanması için üzeri güzelce sarmalanıp yaklaşık yarımsaat beklenir. ( Soğuk havalarda bu 1 saati de bulabilmektedir.)
  • Ceviz,tarçın,şeker karıştırılarak ceviz iç hazırlanır.
  • Tezgah ya da tepsiye sıvı yağ dökülür. Bunun üzerinde elma büyüklüğünde hamurlar alınır. Elimizle içine de yağ damlatarak sağa-sola doğru hamur açtırılır.
  • Hamura hazırladığımız ceviz iç konulur.Rulo gibi hamur sarılır.
  • Sağa ve sola uzayacak şekilde hamur birazcık ileri-geri hareket ettirilir.
  • Uzamış hamurun tam ortası üstte kalacak şekilde uçları birbiri üzerine döndürülmek suretiyle örgü yapılır. 
  • Bu şekilde tüm hamur bitirilir.
  • Üzerine dilenirse benim gibi susam serpilir.
  • Tepside hamurlar 15 dk kadar daha bekletilir ki biraz daha kabarsın.
  • Yağlanmış tepside 160 derece önceden ısıtılmış fırında 40 dk ayarda lokumlarımız pişirilir.

SUNUM VE SÜSLEME:

Bayramlarda kahvaltıdan tutun misavirlerinize çay yanına servis edebileceğiniz bu mükemmel, yumuşacık lezzeti sizlere kesinlikle tavsiye ederim. Deneyenlere şimdiden afiyet olsun...


Hiç yorum yok: