26 Ağustos 2012 Pazar

ETLİ BİBER DOLMASI ( 16 ADET= 8 KİŞİLİK)



MALZEMELER:

8 fincan pirinç
16 adet biber dolması
1 adet ortaboy soğan
300 gr kıyma
2 adet domates
2 yemekkaşığı salça
2 diş sarımsak
2 yemekkaşığı zeytinyağı
tuz,karabiber,kimyon

NOT1= Yarım fincan pirinç, bir biberi doldurmaya genelde tam yeterli olmaktadır. Ondan kişi sayınıza göre pirinç ve biber miktarınızı ayarlayarak, iç malzemenizin artmamasını sağlayabilirsiniz.

NOT2= Biberleri küçüklerinden seçerseniz hem lezzet hem de şıklık açısından daha iyiyi yakalayabilirsiniz.

NOT3= Üzerine koyduğumuz domatesler önce 4'e, sonra tekrar yarıya bölünerek elde edildiğinden, tam biber sayınızca domates kullanmak, israfı önlemek açısından güzel olmaktadır. 1 domatesten bu şekilde 8 parça elde edilmektedir.

NOT4= Tencere kullanımında tava gibi yaygın olan tencere kullanırsanız, daha iyi pişeceğinden en iyi lezzeti yakalama şansınız daha büyük olmaktadır.,

NOT5= Zeytinyağını kızdırmak sağlık açısından tehlikeli diyorlar. O yüzden ben bunu genelde yapmamaya özen gösteriyorum.

NOT6= Biberlerin içi harçla doldurulur. Yalnız bu doldurmada üstte az bir boşluk bırakmayı unutmamak gereklidir. Zira pirinç de şişeceğinden dolmalarınızdan pirinç taşmasın...

TEK KİŞİLİK İÇİN: 2 adet biber dolması,1 fincan pirinç, yarım adet soğan, 60 gr kıyma, 1/4 adet domates  ile tarifimi uygulayarak bu lezzeti elde edebilirsiniz.
İKİ KİŞİLİK İÇİN: 4 adet biber dolması, 2 fincan pirinç, yarım adet soğan, 125 gr kıyma, yarım adet domates  ile tarifimi uygulayarak bu lezzeti elde edebilirsiniz.

YAPILIŞI:


  • Tenceremiz ocağa konularak zeytinyağı dökülür. Aygaz açılmadan önce tencereye, rondoda kıyılmış soğanla sarımsak karışımı konulur ve ocak açılır.
  • Soğanlar ocakta pembeleşinceye kadar döndürülür.
  • Kıyma eklenir. Kıyma pişinceye kadar ocakta döndürülür. Salça eklenir.
  • Pirinçlerin düşmeyeceği bir elek seçilir. Pirinçler bunda çeşmenin altında güzelce yıkanır.
  • Pirinç de ocağa eklenir ve karıştırılır. Üzerine 1'er tatlıkaşığı baharat ve 1,5 tatlıkaşığı tuz eklenir. 
  • Ve yarım çaybardağı su eklenir karıştırılır.
  • Ocak hemen kapatılır. (Ocaktaki pirinç, sıcağıyla zaten suyu çekecektir.) Harcımız hazır..
  • Biberlerin sapları elimizle bastırarak çıkartılır. Biberlerin içleri parmağımızla tuza banmak suretiyle tuzlanır.
  • Biberlerin içi harçla doldurulur. Yalnız bu doldurmada üstte az bir boşluk bırakmayı unutmamak gereklidir. Zira pirinç de şişeceğinden dolmalarınızdan pirinç taşmasın...
  • Kestiğimiz domatesler biberlerin üstüne yerleştirilir. ( Bunun yerine düzgün çıkarılmış saplar da kullanılmaktadır ki yaptığımda onun da fotoğrafını paylaşacağım.) Dolmalarımız hazır..
  • İçi hazırladığımız tencere temizlenip çok az yağ dökülür.
  • Dolmalar tencereye domatesleri üstte kalacak şekilde dizilir.Dolmaların üzerini geçecek şekilde su eklenir.
  • Ocakta yaklaşık 20 dk sürede dolmalar pişirilir.
SUNUM VE SÜSLEME:

Bir iş görüşmeniz, dışarı gezmeniz, düğününüz, bayramınız vs yoksa ki sarımsaklı yoğurtla servisiniz tavsiye edilir. Söylediğim gibi düzgün çıkarılmış saplar da kapak olarak kullanılmaktadır ki acelem yoksa sunumumda şıklık açısından benim tercihim genelde budur. Deneyenlere şimdiden afiyet olsun...

Hiç yorum yok: