11 Ağustos 2012 Cumartesi

HÜNKAR BEĞENDİ (4 KİŞİLİK)















Hünkar beğendinin adı gerçekten hünkarın beğenmesinden gelir. Hünkar da IV. Murat... Annem yapardı sık ve yerdim ancak kendim yeni denedim ki, yapması cidden kolay.. Ancak yıllardır annemin elimden ve şuan da kendi elimden tatmış biri olarak da şunu söyleyebilirim: Tek kelimeyle mükemmel bir tat... Hünkar beğenmiş ama boşuna beğenmemiş :)
Serviste ise normal menüler yanına sadece beğendisini yapıp meze olarak da servis edebilirsiniz. O da tabakta hem şık hem de lezzetli oluyor. Bu da benden size bir alternatif olsun.


MALZEMELER:

HÜNKARI:

500 gr yağsız küçük doğranmış kuşbaşı et
1 adet soğan
1 adet yeşilbiber
1 adet domates
karabiber-pulbiber-kırmızıtozbiber-tuz
1 yemekkaşığı salça
1 yemekkaşığı zeytinyağı


NOT1=  Evde kuşbaşı et yoksa ya da büyük etler yiyemiyorsanız, ikinci fotoğrafımdaki gibi kıymalı harç hazırlayarak da hünkar beğendiyi hazırlayabilirsiniz.


BEĞENDİSİ:

500 gr konserve közlenmiş patlıcan ( dilerseniz 5 adet orta boy patlıcanı kendiniz de közleyebilirsiniz. Sonra sıcakken bir poşete koyun. Biraz bekleyin ve soyun. Ezin. Hazır.)
2 yemekkaşığı tereyağı
1,5 yemekkaşığı un
1,5 subardağı süt
3 yemekkaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
karabiber-tuz


YAPILIŞI:

HÜNKARI:


  • Derin bir tencerede yağda minik doğranmış soğan ve biber  pembeleşinceye kadar pişirilir.
  • Etler konulur ve o da pişirilir.
  • Domates rendesi- salça-karabiber-pulbiber-kırmızıtozbiber konulur. 1 tatlıkaşığı tuz konulur.
  • 5 dk ocakta tutulur. Hünkarı hazır...
BEĞENDİSİ:
  • Tereyağına un konulur. Un tel tel oluncaya kadar karıştırılır.
  • Süt- közlenmiş patlıcan- 1'er çaykaşığı karabiber ve 1 tatlıkaşığı tuz konur.
  • Rendelenmiş kaşar da konulur. 3 dk kadar pişirilir. Begendi de hazır..
SUNUM VE SÜSLEME:

Borcam ıslatılır. Alta beğendi, üste hünkar gelecek şekilde borcama yerleştirilir. 4 parçaya kesilerek spatula yardımıyla servis edilir. Kişi sayısı fazla ise daha çok parçaya da bölebilirsiniz. Deneyenlere şimdiden afiyet olsun..



Hiç yorum yok: