11 Ağustos 2012 Cumartesi

İSLİM KEBABI ( KÜRDAN KEBABI=KÜRDANDA PATLICANLI KÖFTE) ( 8 KİŞİLİK)







Misafirlerinize özel sunumlar yapmak istiyorsanız islim kebabı kesinlikle tercih seçenekleriniz arasında olmalıdır. Çünkü lem lezzeti hem de servis tabağındaki şık görüntüsüyle, sofralarınızı renklendirecek bir tatdır bu... Ancak yapımı zaman alması açısından biraz zahmetlidir ve malesef ki diyet değildir. Bu yüzden kendinize kalmaması açısından misafir sayınızca yapmanız önerimdir. Malzeme miktarinda oynamalarla bunu yapmanız mümkün ki benim hep yaptığım şey budur. Şu oruç vaktinde hem misafirlerinize yetsin hem de yemek artıp eve ya da malesef ki çöpe israflığa kalmasın diyorsanız, kişi sayısınca yemekler bence sizin de tercihiniz olmalı.. Ama benim davetsiz misafirlerim sık geliyor mu diyorsunuz? Buna da çözüm var ki 2 kişiye kadarsa bu davetsz sayınız kendi yemeğinizi ona verebilirsiniz. Ama fazla geliyorsa... Siz fazla fazla yemeklere devam etmelisiniz başka çareniz yok gibi :) Herkese bol lezzetler...

MALZEMELER:

7 adet uzun patlıcan ( köfteleri saracağından patlıcanın uzun olması daha uygundur)
2 adet domates
400 gr kıyma
4+1(5) diş sarımsak ( 1 diş köfteye, 4 diş islimin sosuna)
6 adet tatlı yeşil biber
1 küçük boy soğan
1 adet yumurta
1+1 (2) yemekkaşığı salça ( 1 yemekkaşığı köfteye, 1 yemekkaşığı sosa)
ekmek
karabiber, pulbiber, tozkırmızı biber, tuz,köfteharcı

NOT1= Ekmekleriniz taze ise ve köfte yapmak istiyorsanız fırında kurutup veya suyla ıslatıp eklemek bilindik bir metoddur. Ben geçen taze ekmeği kabuğuyla birlikte rondodan geçirerek ekledim. Un gibi oluyor gayet, hem de kabuğu da değerleniyor. Aklınızda bulunsun.
NOT2= Köfte yapımında ille de lezzet diyenlerdenseniz, her köfte yoğuruşunuzda 1 tatlı kaşığı köfte harcını eklemeyi unutmayın. Bu benim minik lezzet sırrımdır. Ama sır, aramızda :))

YAPILIŞI:


  • Patlıcanlar 5 ya da 6 parçaya bölünecek şekilde boyuna kesilir. ( Yani kesim sonrası patlıcan olabildiğince uzun olmalıdır) Sonra bir kaba bol suyla tuz dökülür kesilen patlıcanlar buna konulur. 20 dk tuzlu suda bekletilir.
  • Patlıcanlar beklerken biberler yıkanıp sapları çıkartılıp önce ikiye, sonra tekrar ikiye, sonra uzun olan boyu da biberin boyutuna göre 2 veya 3'e bölünmek suretiyle biberler kesilir. Çok az yağ tavaya eklenir. Tava kızdırılır ve biberler tavada döndürülür. Pişen biberler bir peçete üzerine konulur ki yağını peçete alsın.Biberlerin pişme miktarıyla ilgili görsek istiyorsanız yukarıdaki resmime bakabilirsiniz. 
  • Patlıcanlar sudan alınır. Hızlıca sudan geçirilir. Güzelce sıkılır ki suyu gitsin. Biberleri kızarttığımız tavaya 1 cnm yağla patlıcanlar da konulur. Koyarken hamsi koyar gibi sıra sıra koyup, bir çatal ya da spatulayla önlü arkalı pişirmelisiniz. Her pişen patlıcan ayrı kaba alınırken yine bir peçete üzerine konulur ki yağını peçete alsın. Patlıcanların pişme miktarı da resmimdeki gibidir.
  • Domatesler resmimdeki gibi yuvarlak yuvarlak ince şekilde kesilir. Sonra her parça  tekrar ikiye bölünür. 
  • Sıra köfte yapımında... ( Ben köfte yapımını aygazda kızartmalarım olurken yapıyorum ki zamandan tasarruf olsun. Siz de böyle yaparsanız, bir yandan aygazdaki kızartmalarınızı çevirmeyi unutmayın. Aman :)  ) Etimiz ayrı bir kaba konulur. Soğanımız ve 1 diş soğanımız birlikte rondodan geçirilir. İnce doğranmış olmalıdır soğanlar. Üzerine rondodan geçirdiğimiz taze ekmek veya ufalanmış bayat ekmek eklenir. 1'er çay kaşığı olmak üzere karabiber, kırmızıtozbiber, pulbiber eklenir. 1 tatlıkaşığı da tuz eklenir.1 yemek kaşığı salça eklenir. 1 tatlıkaşığı köfteharcı eklenir. 1 adet yumurta da eklenir. Ve köftemiz güzelce yoğurulur. Köfteler biraz büyükçe yuvarlanmış olmalıdır. Yani kayısı büyüklüğü diyebilirim bu boyuta.. Sonra patlıcanları kızarttığımız tavada köfteler de kızartılır ve peçete konmuş tabağa alınır.
  • 2 patlıcan dilimi artı şekli olacak şekilde bir tabağa konulur. Ortasına gelecek şekilde 1 adet köfte konulur. Karşılıklı kenarlar kapanmak suretiyle patlıcanlar köftenin üzerine kapatılır. Biber konulur, domates konulur ve kürdan tabanına kadar batacak şekilde batırılır. Bu şekilde aynı işlem tüm malzemelere uygulanır ve olanlar bir borcama dizilir.
  • Şimdi sıra sos hazırlamada.. Ayrı bir kaba 1 subardağu su eklenir. Üzerine 1 yemekkaşığı salça, 1'er çaykaşığı tuz-karabiber-pulbiber-kırmızıtozbiber, 4 adet ince doğradığınız sarımsak eklenir. Karıştırılır. Sosu ocakta ateşte döndürmeyiniz, yemeği fırınlayacağımızdan buna gerek yok!!! 
  • Sos borcamda yerleştirdiğimiz islimlerin üzerine dökülür. 200 derece önceden ısıtılsa da ısıtılmasa da farketmeyen fırında 20 dkda pişirilir. Yemeğimiz hazırdır. 
SUNUM VE SÜSLEMESİ:

Pilav ya da bulgur  pilavı yanında hiçbir işlemsiz koyarak servis edebilirsiniz. Ekstra süse bu yemeğin ihtiyacı yok, çünkü yeterince süslü:)  Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.

2 yorum:

Didem Kaçar dedi ki...

Dün misafirlerim için yaptım, lezetli oldu herkes çok beğendi islim kebabı tarifiniz için teşekkürler. Ellerinize sağlık...

Emine ME dedi ki...

Herkesin beğenmesine sevindim,ellerinize sağlık.. Rica ederim:)