27 Ağustos 2012 Pazartesi

KISIR (ÇOK KİŞİLİK)



Günlerimizin vazgeçilmezi kısır... Ben bu resimde yaptığım kısırda haşlanmış mercimek de kullandım vitamin olsun diye.. Ancak Esin ablamdan yıllar önce öğrendiğim tarifte mercimek olmadığından, tam tarifi sizlerle paylaşacağım. Çünkü kısırı herkes yapar da lezzeti tam yakalayamaz. O lezzeti herkesin yakalayabilmesi için, işte mükemmel tarifim:)

MALZEMELER:

1 demet maydonoz ( çok çok ince, robotta doğranıcak)
1 demet dereotu ( çok çok ince robotta doğranıcak)
yarımpaket köftelik bulgur
3 yemekkaşığı salça
3 diş sarımsak
3 adet domates suyu
12 yaprak marul ( çok çok ince doğranıcak)
karabiber-pulbiber-kırmızıtozbiber-sumak-tuz ( dilediğiniz miktarlarda konulacak. ama 1'er tatlıkaşığı benim tercihim)
5 adet limonun taze sıkılmış suyu
kaynamış su
1/2 subardağı sıvıyağ
3 adet kurusoğan

NOT1: Burada dereotu olmazsa olmazdır. İçine domates eklemeniz bu kısır için tavsiyem değildir.

NOT2: Bu kısırda asıl püf noktalardan birisi içindeki sumaktır. Sumağı ihmal etmeyiniz.

YAPILIŞI:


  • Öncelikle bulgur en genişinden kapaklı bir leğene konulur. Üzerini geçecek şekilde kaynamış su eklenir ve üzerine kapak kapatılır. Bulgur kabarmaya alınır.
  • Bir tava ya da tencereye yarım subardağı sıvı yağ eklenir ve küp doğranmış soğanlar bunda pembeleşinceye kadar pişirilir. Üzerine domateslerin suyu,salça,baharatlar,tuz,ince kıyılmış sarımsak eklenir ve 3 dk kadar daha ocakta karıştırılır. Karışım soğumaya bırakılır. Karışım hazır...
  • Maydanoz,dereotu,marul çok ince kıyılır. Üzerine limonsuyumuz eklenir.
  • Kabarmış bulgur tahta kaşıkla karıştırılır.
  • Bulgurun üzerine soğan karışımı eklenir ve güzelce bastırılmadan karıştırılır.
  • Maydonoz vs karışımımız da en son eklenir ve karıştırılır. Kısırımız hazırdır.
SUNUM VE SÜSLEME:
Bir servis tabağı ıslatılıp kısır sıkıştırılarak konularak ters çevrilir. Yanına ya da üzerine yuvarlak doğranmış domates ve salatalıkla servis edebilirsiniz. Çay severler için bir de çay olsa, deymeyin keyfinize öyle değil mi? :) Deneyenlere şimdiden afiyet olsun..

Hiç yorum yok: