27 Ağustos 2012 Pazartesi

REVANİ (ÇOK KİŞİLİK)



Revani çoğu kişinin tutturamamaktan şikayet ettiği, bu tutturamamanın da sebebinin keklerinin kabarmaması olduğu bir tatlı çeşididir. Ancak şuan size vereceğim tarifi aynen uygularsanız göreceksiniz ki ne kekinizin kabarmaması sorunu kalacak, ne de lezzetinin eksikliği... Tabii fırınınız düzgünse.. :)

MALZEMELER:

4 adet yumurta
1+3,5 subardağı tozşeker ( 1 subardağı hamuruna, 3,5 subardağı şerbetine)
1 subardağı irmik
1/2 çaybardağı sıvıyağ
1 paket vanilya
1 paket kabartmatozu
1 subardağı un
4 subardağı su(şerbetine)
4 damla taze limon suyu ( kabartma tozunun üzerine)
1 adet doğranmış kabuklu limon ( şerbetine)


NOT1: Her tür kekte kabarması için bir püf nokta var ki bunu sizlerle paylaşacağım. Bu, kabartma tozunu koyduktan sonra kabartmatozunun üzerine 4 damla limon suyu dökmektir ki foşur foşurdadığını limonu damlattığınızda göreceksiniz:)

NOT2: Tüm malzemeyi koyduktan sonra karışım mikser yerine tahta kaşıkla karıştırılırsa  kekinizin kabarmamasını önlemiş olursunuz.

NOT3: Kabarması için ikinci püf nokta, mikserde yumurta ve şekeri çırparken arada çırpıcıyı kaptan çıkarıp yumurtanın havalanmasını sağlamak ve yumurtalı şeker beyaz olup, elinizle test ettiğinizde hiç şekertanesi elinize gelmeyene kadar çırpmaktır.

NOT4: Kekin kalıba ya da tepsiye yapışmasını önlemek için, kalıbın heryerine yağ sürülür. Sonra üzerine un serpiştirilip, bu un hertarafına tepsi döndürülerek yaydırılır. Üzerine de şeker serpiştirilir ki o zaman tepsiye kekiniz kesinlikle yapışmaz.

NOT5: Şerbet ılık, kek sıcak olacak şekilde fırından çıkar çıkmaz şerbet dökülür. Revanide bence en büyük püf nokta da budur:)


YAPILIŞI:

İlk olarak şerbetini yapıcağız. Çünkü şerbeti soğumalıdır.



ŞERBETİNİN YAPILIŞI:

  • 3,5 subardağı şeker tencereye alınıp üzerine 4 subardağı suyla doğranmış kabuklu limon eklenir.
  • 10 dk kadar ocakta kaynatılır ve soğumaya bırakılır.


KEKİNİN YAPILIŞI:


  • 4 adet yumurta ve 1 subardağı şeker derin bir kaba alınır. Beyazlaşıncaya kadar yaklaşık 5dk mikserle çırpılır. Elinize şeker tanesi gelmiyorsa çıprma işleminiz başarılıdır:)
  • Sonra üzerine 1 subardağı irmik, 1/2 çaybardağı sıvıyağ,1 subardağı un, 1 paket vanilya, 1 paket kabartmatozu eklenir. 
  • Kabartmatozunun üzerine 4 damla limon sıkılmayı unutmamak lazım ki kekimizi daha iyi kabartsın.
  • Mikser değil de tahta kaşık yardımıyla karışım karıştırılır.
  • Yağlayıp, un serpiştirdiğimiz tepsiye şeker de serpiştirilir. Sonra karışım buna dökülür. 
  • 180 derece önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 40dkda revanimiz pişirilir.
SUNUM VE SÜSLEME:

Şerbet ılık, kek sıcak olacak şekilde fırından çıkar çıkmaz şerbet dökülür. Şerbetini tamamen çekmeden revaniyi kesmemeye özen gösteriniz. 
Değişik sunumlar revanide çok fazla...Çan fıstığı ve hindistan ceviziyle yaptığım süsleme benim favorim.. Çünkü o süsleme kimsede yok:) Harici fındık da süslemede kullanılabilmektedir. Zamanım olup yaptıkça değişik sunumlarımın da fotograflarını burada paylaşacağım. Deneyenlere şimdiden afiyet olsun..

Hiç yorum yok: