17 Ağustos 2012 Cuma

SOSİSLİ DOLAMA BÖREK(ÇOK KİŞİLİK)







Öncelikle şunu söylemeliyim. Şuan tepside gördüğünüz börek eşim ve kendime yaptığımdan 3 yufkadan yapılmıştır. Ancak ben tarifi daha önceden de denediğim ve tam tutan 6 yufkadan vereceğim...

MALZEMELER:

TEK KİŞİ İÇİN:     1 adet yufkayı 2'ye tarifteki gibi bölmek suretiyle minik fırın tepsisine aynı tarifi uygulayabilirsiniz. Malzeme olarak iç malzemede 2 adet sosis yeterlidir. Ve sosta da 1 yumurta, 1 kaşık yoğurt,1 çaykaşığı kabartma tozu, 1 çaykaşığı tuz, 2 yemekkaşığı yağla aynı lezzeti yakalamamak mümkün değil :) 

İÇ MALZEMELER:

12 adet sosis
dilediğince ketçap
yarım örgü peyniri ya da yarım rendelenmiş kaşarpeyniri

KENDİSİNE MALZEMELER:

1 paket 6'lı yufka

SOS MALZEMELER:

3 yemekkaşığı yoğurt
1 subardağı sıvıyağ
1 tatlıkaşığı tuz
1 tatlıkaşığı kabartmatozu

NOT1: Buarada püf nokta kıvırmaya ortadan başlamak ve hamuru katlarken ve tepsiye yerleştirirken serbest yapmak, çok sıkmamaktır.


YAPILIŞI:

İÇ MALZEME YAPILIŞI:

Resimdeki gibi doğrandıktan sonra(sosis başına 6'ya bölerek)  tavada biraz pişirilip tavada kepçap dökülür 1 dk döndürülürse soğutulursa içimizdeki sosis hazır. Dilim peyniri dilimlenir ya da kaşar rendelenir öyle hazır bekler.

SOS YAPILIŞI:

Malzemeler çırpma teliyle güzelce karıştırılır ki sosumuz hazır..

KENDİSİNİN YAPILIŞI:

  • Bir borcam ya da tepsi önceden yağlanır. ( Borcam küçük gelirse 2 borcam da olur)  Buarada püf nokta kıvırmaya ortadan başlamak ve hamuru çok sıkmamaktır.
  • 6 adet yufka üst üste konulur. Topluca enine tam ortadan 2'ye ayrılır.Böylece 12 adet yufka parçamız elde edilir.
  • En üstteki yufkayla işleme  başlayalım.
  • Yufkaya 1 yemekkaşığı sos üstünün tatamımı kaplayacak şekilde sürülür.
  • 6 adet sosis parçasıyla bikaç parça dilim peynir ( ya da gözkararı kaşar rendesi) uzun kalan, kesilen kısma, ip gibi  konulur. ( Yani harç yufkanın ortasına konulmaz ya da yuvarlak uca konulmaz) ( İp börek tarifimden ip gibi iç konulurun resmine ulaşabilirsiniz)
  • Yufka çok sıkmadan geniş geniş kısa tarafa doğru, tamamen sarılır.
  • Yufkanın başlangıcı tepsinin tam ortası olacak şekilde yufka tepsiye yılan gibi sarılarak resmimdeki gibi yerleştirilir.
  • Yukarıda anlattığım şekilde hazırlanan börekler tepside sarılan son kuyruk kısmından başlanmak suretiyle döndürülerek sarılmak suretiyle tepsiye yerleştirilir.
  • Toplam 12 parça yufkayla tepsimiz tıka basa dolmuş olmalıdır.
  • Breğimizin üzerine kalan sos eşit şekilde sürülür.
  • Böreğimiz önceden ısıtılmış 180 derece fırına 40dk verilir. Böreğimiz hazırdır.
SUNUM VE SÜSLEME:

Süsleme ve lezzet adına susam ve çörek otunu böreği fırına atmadan önce kullanabilirsiniz. Kare dilimlerle servis edebileceğiniz gibi üçgen servis de tercihiniz olabilir. Anayemek, kahvaltı, çay yanına  vs farketmez. Hepsi için kesinlikle mükemmel bir lezzet..




Hiç yorum yok: