11 Ağustos 2012 Cumartesi

YALANCI SU BÖREĞİ





Bu tat gerçekten su böreğinin lezzet ikizi olmasa da lezzet kardeşi.. Mükemmel bir börek, hem de pratik.. Kesinlikle tavsiye ederim.


MALZEMELER:

6'lı hazır yufka ( 1 paket )
1 adet şişe soda (sade)
4 adet yumurta
1 subardağı sıvıyağ
2 kaşık tereyağı
1 subardağı süt
1 çaykaşığı kabartma tozu
tuz

İÇ MALZEMELER: (KIYMALI İÇİN)

400 gr kıyma
1 adet büyükboy soğan
karabiber-tuz-pulbiber-kırmızıtozbiber (1'er çaykaşığı)
1 yemekkaşığı zeytinyağı
1 yemekkaşığı salça

İÇ MALZEMELER: (PEYNİRLİ İÇİN)

1 paket ekşimik
1/2 demet maydonoz
1 yemekkaşığı zeytinyağı


YAPILIŞI:


  • Öncelikle bir tencereye yağ konulur ve onda soğanlar pembeleşinceye kadar pişirilir. Üzerine et de konulur. Et de pişince baharat, tuz, salça da eklenir ve iç hazır.. İç soğumaya bırakılır.. 
  • Kıymalı yapmak istenmezse, peynirli iç için: Ekşimik, 1 çaykaşığı tuz ve doğranmış yarım demet maydanoz ve yağ  karıştırılır. İçimiz hazır. 
  • Derince ama dar ( yani küçüğün bir büyüğü boyuttaki) bir leğene, soda, yumurtalar, sıvıyağ, ocakta erittiğimiz ılık tereyağı, süt,kabartmatozu, 1 tatlıkaşığı tuz eklenir ve güzelce karıştırılır. Karışımımız hazır..
  • Resmimde de görebileceğiniz gibi büyükçe bir tepsiye, 1 adet yufka büzülerek yayılır. Üzerini kaplayacak şekilde bolca karışımdan kaşık yardımıyla dökülür.
  • Sonra leğendeki karışıma önce ikinci yufka batılılır, her yanı karışıma bulanması sağlanır. Biraz sıkılır ve tepsiye bu yufka büzüklü olarak yayılır. Aynı işlem 3. yufkaya da yapılır.
  • İçimiz konur.
  • 2 yufka da bandırılır biraz sıkılır ve konur.
  • Son yufka bandırılmadan üzerine düzgün yayılır. Kenarlarında kalan fazlalıklar tepsisinin altına sıkıştırılır. Yufkanın üzeri bıçakla 5-6 yerinden tepsinin dibine kadar delinir.
  • Son resimdeki miktarda harç kalmalı. Kalmamışsa biraz daha süt veya yağ ekleyerek bu miktarı yakalayın ve harcı böreğin üzerine dökülür.
  • 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 40 dk kadar pişirilir.
SUNUM VE SÜSLEME:
Sunumu benim yaptığım gibi kare yapabileceiğiniz gibi üçgen halinde ya da pasta dilimleri halinde de yapabilirsiniz. Gerek yemeklerinizin yanında, gerekse çaya gelen misafirleriniz için çayın yanına servis edilebilmekte... Gayet de leziz olmakta... Deneyenlere şimdiden fiyet olsun...


Hiç yorum yok: