17 Ağustos 2012 Cuma

YAPIM AŞAMALARIYLA PATATESLİ İP BÖREK ( 48 ADET)









MALZEMELER:

İÇ MALZEMELER:

5 adet büyük boy patates
4 yemekkaşığı sıvıyağ
rendelenmiş kaşarpeyniri
tuz-pulbiber

KENDİSİ MALZEMELER:

1 adet 6'lı yufka

SOSU MALZEMELER:

3 yemekkaşığı yoğurt
1 subardağı sıvıyağ
1 çaykaşığı kabartmatozu
2 adet yumurta ( bütünüyle konulacak)

TEK KİŞİ İÇİN: 1 adet yufkaya(6'lı yufkanın ya da 3'lü yufkanın teki)  1 adet patatesle 2 yemekkaşığı yağla aynı işlemlerle böreğinizi yapabilirsiniz.

YAPILIŞI:

İÇ MALZEME YAPILIŞI:
  • 5 adet patates rendelenir. 
  • Kızartma tenceresine ya da teflon tavaya 4 yemekkaşığı yağ konulur. Yağ ocakta 1 dk kadar zamanda kızdırılır.
  • İçine rendelenmiş patates konulur ve sık karıştırılır. Böylece 5 dk kadar tencerede döndürülür.
  • Tencerenin altı kapatılır. 
  • 1'er tatlıkaşığı tuzla pulbiber eklenir.
  • Dilediğiniz kadar kaşarpeyniri rendesi tencere sıcakken eklenir ki kaşar erisin. Ve karıştırılır.
Ya da rendelenmiş haşlanmış patatese de tavaya almadan yağ-tuz-pulbiber ekleyerek aynı böreği yapabilirsiniz.

SOSUN YAPILIŞI:

Sos malzemeleri çırpma teliyle karıştırılır ve sos hazır..



KENDİSİNİN YAPILIŞI:

  • Yufkaların hepsi üst üste konulur. Ve Tam ortadan olacak şekilde önce enine sonra boyuna 2 bıçak darbesiyle 4'e yufkalar bölünür. Sonra bölünmüş her 4 parça da yarıya bölünerek 8'şerden toplam 48 yufka elde edilir.
  • Önce bölünmüş yufka başı 1 kaşık sos sürülür. Sonra resimdeki miktarda iç konulur ve resimdeki aşamalarla yufka katlanır.
  • Sonra bir bıçak yardımıyla resimdeki gibi minik kesik açılıp yağlanmış fırın tepsisine konulur.
  • Aynı işlem 48 parçaya da uygulanır.
  • Sostan kalan eşit miktarda fırında tepsideki böreklerin üzerine sürülür. Dilenirse üzerine susamla çörek otu da serpilebilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırına 40 dk verilir. Böreğimiz hazır...

SUNUM VE SÜSLEME:

İster çayın yanına ister akşam yemeğine ister kahvaltıya servis edilebilecek mükemmel bir börektir. Deneyenlere şimdiden afiyet olsun...

Hiç yorum yok: