26 Ağustos 2012 Pazar

ZEYTİNYAĞLI SARMA DOLMA(ŞAM FISTIKLI-KUŞ ÜZÜMLÜ YAPRAK SARMASI) (ÇOK KİŞİLİK)



Öncelikle şunu söylemeliyim. Burada vereceğim tarifimi komşumuz Güler teyzeden öğrenmiştim yıllar önce... Devamlı tarifi aynen uyguladığım ve gram şaşmayan bir tariftir. Biz hanımlar genelde göz kararı yemeklere alışmışızdır. Bunun sonucu aynı lezzeti yakalayamayışlarımız da çok olur ne yazıkki.. Özellikle sarmada ben bunu çok duydum. Bunun olmaması için işte size mükemmel bir tarif...

MALZEMELER:

3 subardağı pirinç
1 subardağı zeytinyağı
1 paket şamfıstığı
1 paket kuş üzümü
5 adet doğranmış soğan
3 adet küp şeker
1'er tatlıkaşığı tarçın-karabiber
2 tatlıkaşığı tuz
1 adet limon

NOT1= Tencereye sarmalar dizilirken ara ara dilimlenmiş limonu kabuklarıyla oymayı unutmayın. bu ayrı bir aroma vermekte....

NOT2= Pirinç içinde de kabaracağından 1 tatlıkaşığı iç, ince sarma sarabilmek adına  tam ve net yeterlidir.

NOT3= Eğer tencere çok dolmuşsa ve su ocakta dışarı çıkma eğilimindeyse, tencerenin kapağını hafif aralık bırakınız.

NOT4= Kuş üzümlerini ve pirinci önceden ıslatıp bekletmek bunun püf noktasıdır. Ayrıca 5 adet soğan gözünüze çok gelmesin. Lezzetçe tam oluyor.

NOT5= misafirleriniz geldiğinde hem sarımsaklı hem sarımsaksız iki çeşit yoğurt tabağı hazırlarsanız, sarımsaklı yoğurt yemeyen misafirlerinize de hazırlıklı olmuş olursunuz.


YAPILIŞI:


  • Pirinç önce yıkanır ve üzerini geçecek şekilde su eklenir. Ve içine 1 tatlıkaşığı tuz konulup, beklemeye alınır.
  • Kuşüzümleri yıkanıp, ayrı bir kapta üzerini geçecek  şekilde sıcak suda bekletilir.
  • Tava gibi yayvan bir tencereye zeytinyağı konulur. Yağ hiç kızdırılmadan , doğranmış 5 adet soğan da tencereye konulur ve ocak açılır. 
  • Soğanlar pembeleşmeye yakınken 1 paket şamfıstığı tencereye eklenir ve o da biraz tencerede ocakta çevrilir.
  • Beklettiğimiz pirinçlerin suyu süzülür ve tencereye eklenir. .
  • Baharat,tuz,şeker tencereye eklenir.Karıştırılır.  2 dk ocakta pirinçler de döndürülür. 
  • Kuş üzümü eklenir. Karıştırılır. 
  • 1/2 çaybardağı sıcak su eklenir.Karıştırılır. Tencerenin altı kapatılır. İçimiz hazır...
  • Yaprakların sapları tek tek koparılır. Sap kısmına yakın olacak şekilde ip gibi 1 tatlıkaşığı iç yaprağa konulur. ( Pirinç içinde de kabaracağından 1 tatlıkaşığı iç, ince sarma sarabilmek adına  tam ve net yeterlidir.)
  • Yaprakların önce sağ ve sol kenarları kapatılır. Sonra sapı kestiğimiz kısımdan başlanmak üzere yaprak hafif sıkarak yuvarlanır. Sarmamız hazır...
  • Tencere temizlenip dibi az yağlanır. Tencerenin tabanı yaprakla kaplanır. Sonra içimizi bitiresiye hazırladığımız tüm sarmalar tencereye özenle dizilir. Dizilirken ara ara dilimlenmiş limonu kabuklarıyla oymayı unutmayın. bu ayrı bir aroma vermekte....
  • Sarmaların üzerini geçecek şekilde çeşmeden su eklenir. Kısık ateşte pişmeye bırakılır. Suyu tamamen tükenince sarmalarımızın pişmesi tamamdır.
  • Eğer tencere çok dolmuşsa ve su ocakta dışarı çıkma eğilimindeyse, tencerenin kapağını hafif aralık bırakınız.

SUNUM VE SÜSLEME:

Günlerinizde pastaların yanından tutun da, bayramlarda tatlıların yanına, akşam yemeklerine, eşe dosta hediyeye birçok alternatif mevcut olan bu mükemmel lezzeti; sunum yapacağınız günden 1 ya da 2 gün önce yapmanız tavsiyemdir. Lezzetinde hiçbir bozulma olmamakta, korkmayın ben hep yapıyorum. 
Harici misafirleriniz geldiğinde hem sarımsaklı hem sarımsaksız iki çeşit yoğurt tabağı hazırlarsanız, sarımsaklı yoğurt yemeyen misafirlerinize de hazırlıklı olmuş olursunuz. Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.

11 yorum:

Adsız dedi ki...

Why uѕers still make use of to reaԁ
news paρers ωhen in thіs tеchnological globе evеrything is
аccessible on web?

Нeгe is my weblog wedding dresses

Adsız dedi ki...

Tarif icin tesekkurler, deneyecegim.yalniz nedir bu bir paket 50 gr, 100 gr? ben yurt disinda yasiyorum.bir paket fistik aldim dun yaklasik yarim kilo :)

elinize saglik

Emine ME dedi ki...

1 paket 25 gr ... Ama madem fistiginiz bol; 2 paketlik yani 50 gr koyarsaniz ( o sizin fistiginizin 1/10'u eder) yeterli ve daha da lezzetli olacaktir. :) Kalan sam fistiklarinizi da 50'ser grlik buzdolabi posetlerine koyup agzini guzelce kapatirsaniz sorun olmaz.

Yaptiktan sonra sonuclarinizi bekliyorum. Simdiden afiyet olsun :)

Adsız dedi ki...

Ben denedim , güzel oldu . Tsk.


Bir sorum var ama , 1-2 gün bektetin demissiniz. Buzdolabinda saniyorm?
Konsum yaglayip ( yani yarim Litre siyiyagi döküyor sarmalarin üzerine ve öyle bekletiyor buzdolabinda 1 -3 gün ! Sizde bunumu kast eddiniz ?

Cevapiniz Icin tsk.

Basak Can dedi ki...

Cok guzel tarif etmissiniz. Cok tesekkur ederim.

Emine Elvan Eker dedi ki...

yaglayıp bekletmek de bir yöntemdir. ancak o pısırmeden once yag dokersınız kı yarım lıtre bence cok :) ve o sekılde bekletırsınız bu bır yontemdır. benım burada söyledıgım piştikten sonra buzdolabında bekletmek..( sarmak yordugundan dolayı mısafırlere asıl gunde gıyınıp kusanıp yorgun olmayan bır yüzle çıkabılmek adına) guzel olmasına sevındım ayrıca afıyet olsun:)

Emine Elvan Eker dedi ki...

basak hanım rıca ederım :)

Adsız dedi ki...

Merhaba ben Nurdan, sormak istediğim.. 13/06/2015 de oğlumun nikahı var.. Gelecek misafirler için ben Haziran başı gibi yaprakları sarsam pişirmeden hergün, hergün.. zira epey sarmam gerekecek.. pişirmeyi de.. ayın 11 veya 12 si gibi yapsam büyük bir tencerede.. olur mu?Sardıklarımı nasıl bekletmeliyim.. bozulmadan.. direkt buzdolabına üstlerini kapatıp mı bekletmeliyim sizce..Bir de bu dolma işinde en sinirimi bozan şey.. incecik güzel sarıyorum.. pişirdiğimde en altta olanlar şekilsiz genelde dağılacak gibi oluyor.. bozulmadan pişirmenin püf noktası sizce nedir? sizden ve herkesten yorum alabilirim.. Teşekkürler.. ellerinize sağlık.. Sevgimle Kalın..

Yemek tarifi dedi ki...

canım ellerine sağlık çok güzel görünüyor başarılar

Emine Elvan Eker dedi ki...

tesekkur ederım tatlım:)

Emine Elvan Eker dedi ki...

Nurdan hanım merhabalar.. Öncelıkle mesajınızı onceden farketmemışım suan gordum .. Nıkaha cevabım yetısemedı:( Bu yuzden üzgünüm :( Etli yapıyorsanız sarmayı etler buzluktan cıkmamak suretıyle , etsız ıse de zaten sorun yok.. 30 gun once sarıp pişirip buzluga atsanız dahı sorun olmaz:)Çıkarınca sadece buzunun çözunmesını bekleyıp posetlerı cekıp ısıtırsınız az su ılavesı ıle.. Bu süreçte sarmalar arasına (yanyana sarmalar ) ve üstüste sarmalar arasına buzdolabı posetı koymanız sart ama.. Zira yapraklar yapısır. Ama yıne de en duzgun sarmalar adına 4 gun onceden sarıp pişirmeden üzerini tencere kapagını kapatıp bekletmek en uygunu..Şekil konusunda püf nokta : Altına yapragı 2 kat sermenız.. Yapragın uzerıne de kabuklu lımonla dosemenız.. Öyle sarmaları koymanız.. Ve de üzerini gecmesi dısında daha da yuksege suyu cıkarmamanız..Böylece en alttakıler dahı manken gibi çıkıyor sarmalarımızın..Yaşlı nıneler gıbı eğrilip bükülmüyor :) Kolay gelsin..Buarada bana maille de sorabılırsınız başka sorunuz olursa.. Maılı hemen goruyorum ancak burada yazanları hep goremıyorum, malesef:( Kolay gelsın