26 Eylül 2012 Çarşamba

DEREOTLU KREP ( 1 KİŞİLİK)


Üniversite yıllarımda birçok arkadaşımdan duyardım: 'Off ya, canım çok krep istedi.. Gideyim kantinden alayım' Bana çok mantıklı gelmezdi 5 tl vermeleri o krebin tanesine.. Çünkü yapımı o kadar kolay ki.. Hele kalp krep yaptığımı bilen arkadaşlarım derdi 'nasıl yapıyosun ya cok zor' diye ki işte sırrım hem de fotoğraflarla adım adım.. Ama adımlar aşağıdan yukarıya doğru aman dikkat :)
Asıl krep tarifinde hazırladığımız karışıma bu ölçüde yarım çaybardağı sıvı yağ katılmakta ve her krebi koymadan önce yağladığımız peçeteyle teflon tavamız yağlanmakta.. Ancak bizim krebimiz diyet olduğundan bu yağları görmeyeceğiz :)
Dereotlu krep benim çok severek yediğim bir tat..  Herkes sever mi? Sanmıyorum. Ama denemekte fayda var. Değil mi?:)

MALZEMELER:

1 subardağı yağsız süt
1 çaykaşığı kabartmatozu
1 çaykaşığı  tuz
2 avuç kadar un ( bunu bardakla ölçmedim. ancak sonraki yapışlarımda net ölçüyü de yazarım. ama un ölçüsü karışımı karıştırdığınızda zorlanan bir akışkan düzey olana kadar)
1 adet yumurta
dereotu (4 dal)
1 tatlıkaşığı sıvıyağ
NOT1= Krebinizi tahta spatulayla döndürünüz. Kepçeniz de benimki gibi metalse onu teflona değdirmemeye özen gösteriniz. Zira teflonunuz çizilir ve çizilmiş bir teflonu kullanmak da kanser riski oluşturuyor. Bunu unutmayınız.

YAPILIŞI:


  • Büyük tencere kadar derin bir kaba 1 süt,kabartmatozu,tuz ve yumurtanın tamamı,ince doğranmış dereotu konulur. Bir çırpma teliyle bu herşey birbirine karışıncaya kadar karıştırılır. Son olarak un ilave edilip, yeniden çırpma teliyle unun topakları kalmayana kadar karıştırılır.Harcımız hazırdır.
  • Teflona yağın tamamı koyulur. Bir peçete yardımıyla yağın bir kısmı alınır. ( Teflonun yağlı peçeteyle direk silinmesi de olabilir yağ koymak yerine) Teflon biraz kızdırılır ( Yarım dk kadar bir süre )
  • Sonra  herhangi bir kepçe yardımıyla hazırlanan harç dökülür. Teflon tava sağa sola hızlıca yatırılarak krebin tavayı kaplaması sağlanır. Yalnız bunlarda olabildiğince hızlı olmak lazım... Çünkü krep çabuk pişen bir hamur işidir.)  Yarım dk dolmadan bir tarafının pişip şekildeki gibi hal aldığını göreceksiniz. Tahta bir spatula yardımıyla krebimzi döndürerek diğer tarafının da pişmesi sağlanır. Ve krebimiz hazır...
SUNUM VE SÜSLEME:

Bu resimdeki krepteki surat, kahvaltımızdaki krebimize eşimin yorumudur. Daha düzgün yapılmış hali bir süsleme tekniği olabilir:) 
Son olarak... Krepte dilerseniz çeşitlilik de yaratabilirsiniz. Bunlar aşağıdaki gibi olabilir.
  1. Peynirli krep: Normal peyniri ufalayıp pişirmeden önce karışmış harcınızın içine koyarsanız, krep peynirli olmuş olur.
  2. Kaşarpeynirli krep: Kaşarı rendeleyip  pişirmeden önce karışmış harcınızın içine koyarsanız, krep kaşarpeynirli olmuş  olur.
  3. Maydanozlu krep: Maydanozu ince ince kıyıp yine karışmış harcınızın içine koyarsanız, maydanozlu krep olur.
  4. Dereotlu krep: Dereotunu  ince ince kıyıp yine karışmış harcınızın içine koyarsanız, dereotlu krep olur.
  5. Çikolatalı krep: Üzerine resmimdeki gibi çikolata sıkmanız kafidir. Yine tuzlu yapın krebinizi fark etmiyor. Çikolatalı ekmek gibi düşünün :)
Gibi seçenekleri arttırabilirsiniz. Diyet olarak yapmadıysanız servis ve sunumda krebin içine hertürlü reçel, salça, bal koyabilirsiniz. Hatta krebin içine et karışımı hazırlayıp dilimleyip yogurtla da servis edebilirsiniz ki onu da en kısa zamanda yapıp sizlerle paylaşıcağım. Çünkü o da benim çok sevdiğim lezzetlerden... Afiyet olsun..

Hiç yorum yok: