19 Şubat 2013 Salı

PEYNİRLİ AY ÇÖREĞİ (Yaklaşık 32 adet)



















İşte sizlere yumuşacık bir tarif :)    Hepsinden yorumlar ortak ki ımmmm :)  Deneyin ve görün :)
Yalnız bu ay çöreği pastahanede satılan içi kekten olan tatlı ay çöreği değil. Aman karıştırmayın :)  Onu da yaparım elbette bakın aklıma geldi. :)

Peynirlisini yaparken tek tek fotograf çekemedim. Ondan kıymalısının fotoğraflarıyla idare edin ;)




MALZEMELER:


HAMURU İÇİN:

1 subaardağı sut
1 subardağı yogurt
1 subardağı yağ
1 adet yumurta beyazı
1 paket kurumaya (1 subardağı ılık su ve 1 tatlıkasıgı tozseker ile)
tuz ( 1 tatlıkaşığı kadar)
alabildiğince un

ÜZERİ İÇİN:

yumurta sarısı

İÇİ İÇİN:

1 paket lor peyniri
1 demet kıyılmış maydonoz

ARALAR İÇİN:

1 subardağı sıvıyağ (kaseye alınmış)




YAPILIŞI:

  • 1 paket pakmaya elinin dayanabileceği ılıklıkta(ne cok sıcak da de soğuk) 1 subardağı suda kurumaya ve 1 tatlıkaşığı şekerle de birlikte karıştırarak eritilir.
  • 1 subardağı un geniş bir kaba ya da legene dökülür. Ortasına hazırlanan maya dökülür.
  • Diğer hamur malzemeleri de eklenerek hamur yoğurulur. 1 subardağı un az geleceğinden un ilavesi yapılarak kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edilir.
  • Hamur oda sıcaklıgında yarım saat bekletilerek kabarması sağlanır.
  • İç için kıyılmış maydanozla lor karıştırılır. Dileyen az miktar yağ, tuz ve pulbiber de ekleyebilir. Ve içimiz hazır :)
  • Hamur portakal büyüklüğünde yuvarlak toplara ayrılır. 
  • Ayırdığımız yuvarlaklar, merdane yardımıyla masaya ve uzerıne yapışmaması için un serperek çok büyük olmamak kaydıyla tencere altı büyüklüğünde ilk resimdeki gibi çok da ince olmamak kaydıyla açılır. Üzerine kaseye ayırdığımız sıvıyağdan 1 yemekkaşığı yaydırılır.
  • İkinci yuvarlak top da ilkiyle aynı büyüklükte çok ince olmamak kaydıyla açılır. İlkinin üzerine ikinci resimdeki gibi konulur.
  • Sonra bu halde merdaneyle hamurumuz birdaha açılır,4 parçaya bıçakla kesilir ve 3. resim elde edilir.
  • İç resimdeki gibi konulup, kenarları da kapatılmak suretiyle hamur yuvarlanır ve yarımay şekli verilir son resimdeki gibi.
  • Yağlanmış tepsiye dizilir.
  • Bu şekilde diğer yarım aylar da oluşturulur.
  • Tepside de en son 15 dk bekletilir.
  • Yumurta sarısı 1 yemekkaşığı yağ ile çırpılır. Üzerine fırça yardımıyla sürülür.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 40 dk pişirilir.
  • Deneyenler şimdiden afiyet olsun :)

Hiç yorum yok: