14 Şubat 2013 Perşembe

TARHANA ÇORBASI (2 KİŞİLİK)


Sofralarımızın özellikle kış aylarında vazgeçilmez lezzetidir tarhana çorbası... Tarhananın yapımı değil bu paylaşımım, yaza girelim onu da paylaşırım. Elinizde bulunan tarhanadan hangi ölçülerle çorba hazırlanır, ondan bahsediceğim sizlere....
Öncelikle tarhana çorbası hakkında bilgi vereyim. Bu çorba yöre yöre farklı yapılmaktadır. Kimi yörelerde bütün kaılp halinde kurutulup bölünerek pişirilirken, benim memleketim gibi yerlerde ise kurutulma aşamasında ilistirden bayağı bir bilek kuvvetiyle geçirilerek hazırlanıp, sonra tamamen kurumaya alınmaktadır. Bunlarda da içine konulacak su miktarı yöreler arasında da içine konulan unun miktarına göre de değişebilmektedir. Benim tarifim az unla yapılmış tarhana için... Kıvamı sizin tarhananız için tutmazsa 1 subardağı suya, 1,5 yemek kaşığı tarhana eklemek suretiyle çorbanızı hazırlayabilirsiniz.

NOT: 1 subardağı suya 1 yemekkaşığı tarhana ölçümüz. Yani kaç kişilik yapıcaksanız ona göre ölçüyü hazırlayabilirsiniz. 1 subardağı demek 1 kase çorba demektir. Yani 5 kişilik bir akşam yemeğine 5 subardağı suya 5 yemekkaşığı  tarhana demektir bu da...

MALZEMELER:
2 yemekkaşığı tarhana
2+ 1/5 subardağı su (1/5 subardağı suyu suyun buharlaşma oranını dengelemek için ekliyorum)
1 tutam tuz
1 tatlıkaşığı domates salçası
1 çaykaşığı pulbiber
1/2 çaykaşığı karabiber
ayçiçekyağı(sıvıyağ)

YAPILIŞI:

  • Yağ derin bir tencereye konulur ve yağda salça 2 dk döndürülür.
  • Tencereye su, tarhana, pulbiber,karabiber,tuz da eklenir.
  • Tenceredeki karışım kaynayana kadar devamlı suretle kısık ateşte karıştırılır.
  • Kaynadıktan sonra arasıra karıştırmak suretiyle 5 dk daha kaynatılır.
  • Çorbamız hazır. Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.:)





11 yorum:

Adsız dedi ki...

Teşekkürler

Emine ME dedi ki...

Afiyet olsun:)

kemal dedi ki...

yemek tariflerinizin detaylı olması çok güzel en azından eksik bir şey kalmıyor diğer konu 1 2 kişiye göre tarifler de anlamlı teşekkürler başarılar...kemal tektepe

Emine Elvan Eker dedi ki...

mutlu oldum guzel yorumunuza :) rıca ederım afıyet olsun

Fulya Süzen dedi ki...

Ev yapımı annemin tarhana çorbası geldi aklıma bayılırım:)) çok da sağlıklıdır.
Ben de beklerim sizi sayfama .
fulyapimlezzetler.blogspot.com
Görüşmek üzere...

Adsız dedi ki...

Çok güzel tarif vermişsiniz ama biz öğrenciler biraz ayarsızız salça miktarındada yardım ederseniz sevinirim

Emine Elvan Eker dedi ki...

Fulya hanım evet ev yapımı tarhananın hastalık yok eden etkısı bıle var.. Annem bol karabıber basmak suretıyle ve sıcak içmem şartıyla hastayken bol yapar... Görüşmek üzere:)

Emine Elvan Eker dedi ki...

Aslında salça mıktarını da gereklı malzemeler kısmında belırtmıstım. 2 su bardağından yapacagımız tarhana corbasına 1 tatlı kaşıgı (kı bundan 2 kısılık corba çıkıyor), 1 su bardagından ise yarım tatlı kaşığı, 5 su bardagı ise 1 yemek kaşığı yeterli olacaktır salça konusunda.. Afiyet olsun:)

Kubra Caliskan dedi ki...

Cok guzel oldu :)

Deniz Öztaş dedi ki...

Çok teşekkürler, süper oldu. Gerçi tereyağı kullandım... Tarif için çok teşekkürler. Bu havada süper geldi

Emine Elvan Eker dedi ki...

Kübra Hanım , Deniz Hanım.. Afiyet olsun :) Tereyagı da kesınlıkle yakışır ki tarhana evet tam kış dobingi :)