14 Şubat 2013 Perşembe

YAN BOREK (PEYNİRLİ)

Bu börek annemin acil misaafir gelişlerinde sık yaptığı ve benim de ara ara canımın çekmesi sonucu ortaya çıkardığım bir lezzet...

MALZEMELER:
1 adet yumurta
1 yemekkaşığı yoğurt
1 paket kabartmatozu
yarım caybardağı sıvıyağ
tuz
1 subardağı su
alabildiğince un (hamur ele yapışmayacak kadar)
lor(ekşimik peyniri)
maydanoz
bol sıvıyağ(kızartmaya)

NOT: Alabildiğince un nedir?  Bu tabir özellikle pasta böreklerde sık kullanılan ve bir kısmınızın sevmediği bir kavramdır. Ancak kimi şeylerde ölçü kullanmayan benim gibi lezzet takipçilerinin de kimi tariflerde bu tabirden başka seçeneği yoktur. Börek için alabildiğince un demek, unu ekleyip yoğurtdukça sona yakın elinizi unlayıp elinizdeki hamurları yoğurma kabınıza aldıktan sonra biraz daha un ilavesiyle hamurun elinize yapışmadığı yoğun kıvamdır.

YAPILIŞI:

  • Lor ve ince kıyılmış maydonozla iç hazırlanır. Dileyen bu içe pulbiber de ekleyebilir ki gayet lezzet veriyor.
  • Hamur malzemelerinin un, lor ve maydonoz dışındakilerinin hepsi yoğurma kabına konulur. Bir elle karıştırılır.
  • Un önce çok çok, hamur kıvamlaşmaya başlayınca ise az az eklenerek hamurumuz devamlı yoğurulmak üzere hazırlanır. (NOT kısmına bakınız)
  • Sıkmalık küçük portakal boyutunda hamurdan toplar yapılır. 
  • Hamuru açacağımız yüzeye ve topu koyduktan sonra hamurun üzerine un serpiştirilir.
  • Merdane yardımıyla hamur çok kalın ya da ince olmamak kaydıyla yaklaşık krep büyüklüğünde açılır.
  • Açılmış hamurun yarısına iç malzeme konulur ve hamurun kalan yarısı malzeme konulan kısmın üzerine kapatılır.
  • Yarım daire şeklinde olusacak olan böreğimiz hazır...
  • Önceden kızdırılmış teflondaki bol sıvıyağda bu hazırladığımız pişerken, diğer yuvarlak hamurlara da aynı işlemler yapılır. (Hamur çabuk piştiğinden yaklaşık yarım dk sonra hamurun arka kısmını da ocakta cevirmeyi unutmayınız.
  • Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.:)



Hiç yorum yok: